sohbetodasi.hatenablog.com Chat, Arkadaşlık

Arkadaşlık, Sohbet ve chat gibi alanlarda yazılar barındıran sayfa.

Sohbet Odalarının Kişiler Üzerindeki Etkileri ve Yararları  

f:id:chatodalari:20200305195022j:plain

sohbet etmenin insanlar üzerindeki etkileri

Geldiğimiz bu nokta da İnternet insanlara sonsuz bir özgürlük ve kullanım alanı sağlarken Dünyanın dört bir yanından birbirlerini görme, iletişim kurabilme veya tanıma ihtimali olmayan kişileri bile bir araya getirebiliyor. Özellikle de Birbirlerini tanıyan kişiler, yakın akrabalar ve iş arkadaşları teknolojinin sunduğu bu olanağı sonuna kadar kullanmaktadır.

Geçmiş yıllarda uluslar arası veya okyanus ötesi bir görüşme yapabilmek için tek seçeneğimiz telefonlardı. Buna ek olarak görüşme ve konuşma maliyetleri de çok üst düzeyde olduğu için çok fazla hatta bağlı kalınamıyordu. Sohbet odaları da bu olumsuz durumun önüne geçmiştir. Anlık olarak konuşulabilen bu alanlar kişileri bir araya getirerek ister tanıdık olsun ister olmasın herkesle ücretsiz bir şekilde konuşabilirsiniz. Sohbet odalarının yeni özelliklerinden bazıları sesli ve görüntülü görüşme imkânı sunmalarıdır.

Chat odalarının yaygın bir biçimde kullanılmasa sebebi yeni kişileri tanımak ve arkadaşlık kurabilmek içindir. Normal yaşantısında kendisini yalnız hisseden, çok fazla arkadaş edinememiş veya hangi sebepten ötürü olursa olsun bir şekilde arkadaş bulamamış kişiler tarafından fazlaca tercih ediliyor.  Genel çıkarım bu yöndedir. Ancak evli, veya yaşı büyük kişilerin de yoğun olarak talep ettikleri de bir gerçektir.

 Sohbet odalarını kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat edilmezse birkaç saatlik eğlence anlayışınız size zarara uğratabilir. Öncelikle kullanıcıların sitelere kayıt olmasına kesinlikle gerek yoktur. Bu yönde bir zorlama veya zorunluluk bulunuyorsa o chat sitesini kullanmamanız gerektiğini bilmelisiniz.

Profil oluşturma sayfası bulunuyorsa kendi resminizi yükleyebilir bazı kişisel bilgilerinizi ekleyebilirsiniz. Bu bilgiler elbette özel bilgileriniz olmamalıdır. Bunu yapmanız sizi tanımak isteyen kişinin daha çabuk tanımasını sağlar. Bu imkan v e olanağı sunan sipsevdi adında bir sayfa bulunuyor isterseniz ziyaret edebilirsiniz.

Kendinizin özel olarak ilgilendiği bir alan veya bir uğraş olabilir. Örneğin; futbol, oyunlar veya balıklara ilgi duyuyor olabilirsiniz. Biraz inceleme yaptıktan sonra sizin ilgi alanınıza ilgi duyan diğer insanlara ulaşabilir merak ettiklerini sorabilir ve eksiklerinizi giderebilirsiniz.

Normal de çekingen olmanız bu tür yerlerde de çekingen olacağınız anlamına gelmemeli. Sizi gören veya yanınız da olan kimse yok rahatlıkla düşündüklerinizi yazıya dökerek kendi fikirlerinizi özgürce karşı tarafa söylemelisiniz. Biri bir soru sorduğun da eğer o soruyla alakalı bilgi birikiminiz varsa hiç düşünmeden konuya müdahil olup görüşlerinizi ifade etmelisiniz.

En başta dediğimiz gibi İnternet kişilere özgürlük sunan bir alan haline gelmiştir. Sizi bu güne kadar bırakmayan sorunlarınızı, korkularınızı ve sıkıntılarınızı yenebilmeniz açısından sohbet odaları çok uygun yerlerdir. Kim ne derse desin önemsemeyin hiçbir insan kusursuz şekilde değildir. Olaya bu şekilde yaklaşırsanız söylemiş olduğumuz korkularınızı aşma noktasında daha başarılı olabilirsiniz.

Yazımızın genelinde chat odalarının yararlarından ve kullanımından bahsederek insanların üzerinde nasıl bir etki bıraktığından hiç konuşmadık. Bu konuyu biraz irdelemeye çalışalım.  Örneğin; Okul da öğrencisiniz, Bir işiniz var ve çalışıyorsunuz veya yapmanız gereken önemli işler var. Gününüzün çok saatini bilgisayar başında geçirmek ciddi anlamda bağımlılık yaratabilir. Sizin günlük işlerinizi rahat yapmanızın önüne geçebilir.

Diğer bir sorunsa yaşça küçük bireylerin bu siteleri kullanmalarıdır. Sohbet edebilmenize izin veren binlerce alan bulunuyor ve birçoğunun da ne denetimi ne de denetim mekanizması bulunuyor. Çocuklarınızı korumak ve onların başkaları tarafından kötü yönde etkilenmelerini önlemek adına biraz dikkatli olmanız da yarar görüyoruz. 

 

İletişim: esram1634@hotmail.com